Уютный сайт о здоровье

  • РУС

Науковці розробили новий аналіз крові для діагностики хвороби Альцгеймера

Новий аналіз крові для діагностики хвороби Альцгеймера був розроблений під керівництвом дослідників Гетеборзького університету в Швеції. Метод заснований на вимірюванні рівня тау-білка у крові, що робить тест порівняно простим у виконанні і дешевим.

Дослідження, за результатами якого створено тест, було проведено під керівництвом Кея Бленнува, професора клінічної нейрохімії та Генріка Цеттерберга, професора нейрохімії Гетеборзького університету. Стаття опублікована в The Lancet Neurology.

Хвороба Альцгеймера характеризується патологічними змінами в нервовій системі. Характерним є утворення позаклітинних скупчень білка, який називається бета-амілоїдом. Також, вчені виявили, що нейрофібрили, які складаються з тау-білка з’єднуються між собою і утворюють “нейрофібрилярні качани” в нейронах мозку. В основі цього біохімічного  процесу лежить фосфорилювання.

Нещодавно розроблений метод заснований на вимірюванні фосфорильованого тау-білка (P-tau181) у звичайних пробах крові. Для цього застосовується ультрачутливий метод, відомим як “Single Molecule Array” (Simoa). Simoa дає змогу визначити значно нижчий рівень білкових маркерів, ніж інші аналітичні методи.

Аналіз крові дає змогу дифференціювати хворобу Альцгеймера від інших захворювань мозку, таких як фронтотемпоральна деменція та хвороба Паркінсона, де рівень Р-тау181 в крові абсолютно нормальний.

“Ми також вважаємо, що рівень Р-тау181 у плазмі крові може бути дуже важливим маркером для моніторингу ефективності нових препаратів проти хвороби Альцгеймера, які зараз розробляються”, – каже Генрік Цеттерберг.

Джерело: https://www.news-medical.net/news/20200423/Researchers-develop-new-blood-test-for-Alzheimers-disease.aspx

ДРУГИЕ СТАТЬИ

Редкую и противоречивую мутацию белка фосфолипазы D3 (PLD3) связали с развитием болезни Альцгеймера

Обнаружено мутацию, которая повышает риск развития болезни Альцгеймера

Употребление переработанного мяса повышает риск развития болезни Альцгеймера и других видов деменции. К переработанному мясу принадлежат такие продукты, как колбаса, бекон, салями и солонина.

Регулярное употребление переработанного мяса повышает риск развития болезни Альцгеймера

Ученые нашли маленькую молекулу, которая отвечает за регуляцию холестерина в головном мозге. Они надеются, что благодаря медикаментозному воздействию на нее можно будет успешно лечить болезнь Альцгеймера и сахарный диабет 2 типа.

Сахарный диабет и болезнь Альцгеймера будут лечить с помощью холестерина

Добавить комментарий

Войти через Ваше имя
Пожалуйста, укажите ваше имя
Электронная почта
Пожалуйста, укажите ваш e-mail
Комментарий
Пожалуйста, оставьте комментарий

наверх
Данная информация предоставлена
с ознакомительной целью.
Не занимайтесь самолечением
Яндекс.Метрика
bigmir)net TOP 100