Уютный сайт о здоровье

  • УКР
  • РУС

Алкогольна хвороба печінки: симптоми, фактори ризику та профілактика

Алкогольна хвороба печінки: симптоми, фактори ризику та профілактика

Алкогольна хвороба печінки є наслідком надмірного вживання алкоголю, що ушкоджує печінку та спричиняє запалення й утворення рубців. Цей стан може бути смертельним.

Читайте також: Как понять, что ваша печень не здорова – список симптомов

Печінка є одним із найскладніших органів в організмі людини. Вона виконує більше 500 функцій, до яких належать фільтрація крові, вироблення гормонів, регулювання рівня холестерину і цукру в крові. Пошкодження печінки може впливати на увесь організм, однак симптоми пошкодження можуть з’явитися не відразу, оскільки печінка має властивості регенерації та самовідновлення. Тому, в більшості випадків, поява симптомів свідчить про те, що збитки, отримані організмом, є незворотніми.

Ранні ознаки алкогольної хвороби печінки

Початкові стадії алкогольної хвороби печінки можуть проявлятися невизначеними симптомами і зачіпати ряд систем організму. Поряд із загальним нездужанням, можуть з’явитися:

  • Біль у животі.
  • Нудота і блювота.
  • Діарея.
  • Зниження апетиту.

Ранні симптоми алкогольної хвороби печінки часто сприймають за симптоми отруєння або загального нездужання. Однак їх ігнорування, особливо в разі подальшого вживання алкоголю, може призвести до швидшого прогресування захворювання.

Симптоми алкогольної хвороби печінки

Алкогольная болезнь печени

Читайте також: Натуральные способы сохранить печень здоровой

У міру прогресування захворювання, його симптоми стають помітнішими. Характерними ознаками пізньої стадії алкогольної хвороби печінки є:

  • Пожовтіння білків очей та шкіри.
  • Набряк ніг.
  • Накопичення рідини у животі.
  • Озноб.
  • Свербіж шкіри.
  • Заокруглення нігтів.
  • Втрата ваги.
  • Загальна слабкість та виснаження м’язів.
  • Кров у блювоті та випорожненнях.
  • Кровотечі та крововиливи.

Фактори ризику розвитку алкогольної хвороби печінки

Ряд різних чинників збільшує ризик розвитку алкогольної хвороби печінки. Люди, які часто вживають пиво та лікери, мають підвищений ризик розвитку захворювання, в порівнянні з тими, хто надає перевагу іншим напоям, наприклад, вину.

Вам буде цікаво: Алкоголь и диета: как алкоголь мешает вам похудеть?

Алкогольная болезнь печени

Жінки, які вживають більше двох алкогольних напоїв на день, та чоловіки, які вживають більше трьох алкогольних напоїв на день протягом п’яти років, також перебувають у зоні підвищеного ризику. У жінок це захворювання зустрічається частіше. До додаткових факторів ризику розвитку належать ожиріння, гепатит С та генетичні зміни.

Профілактика алкогольної хвороби печінки

Щоб запобігти розвитку алкогольної хвороби печінки та інших станів, пов’язаних з алкоголем, вам слід дотримуватися рекомендованих норм. Жінкам рекомендується вживати не більше одного алкогольного напою в день, а рекомендована норма для чоловіків становить два напої.

Необхідно також уникати вживання великої кількості алкоголю за короткий проміжок часу.

ІНШІ СТАТТІ

Що робити, якщо хтось «перебрав»: тактика ліквідації алкогольного отруєння

Що робити, якщо хтось «перебрав»: тактика ліквідації алкогольного отруєння

У твоїх очах: 10 симптомів захворювань, які можна визначити по очах

У твоїх очах: 10 симптомів захворювань, які можна визначити за виглядом очей

Австралійські медики вивчили далі близько півмільйона людей і виявили, що надмірна вага або ожиріння значно посилюють шкідливий вплив алкоголю печінку.

Надмірна вага та ожиріння посилюють негативний вплив алкоголю на печінку

Додати коментар

Війти через Ваше ім'я
Будь ласка, вкажіть ваше ім'я
Електронна пошта
Будь ласка, вкажіть ваш e-mail
Коментар
Будь ласка, залиште коментар

вгору
Дана інформація надана
з ознайомчою метою.
Не займайтеся самолікуванням
Яндекс.Метрика
bigmir)net TOP 100