Уютный сайт о здоровье

  • УКР
  • РУС

Чи безпечно їсти сир із пліснявою?

Чи безпечно їсти сир із пліснявою?

Сир із пліснявою вважається делікатесом, безпечним і корисним для здоров’я. Але як щодо сирів, запліснявілих у домашніх умовах? Чи можна вживати такі сири і чи може це бути небезпечним?

Читайте також: Сахарозаменители vs обычный сахар: что вреднее на самом деле?

Чи безпечно їсти запліснявілий сир, чи варто його позбутися?

Що таке пліснява?

Пліснява – це різні гриби, які транспортуються повітрям, комахами та водою. Їх можна знайти всюди, в тому числі й у вашому холодильнику, хоча найкраще вони ростуть у теплому і вологому середовищі.

Пліснява є ознакою псування у більшості продуктів. Вона змінює зовнішній вигляд і запах продукту та робить його непридатним до вживання. Хоча плісняву, як правило, небезпечно вживати, деякі її види використовуються у виробництві сирів для додання їм аромату і текстури. Ці види плісняви абсолютно безпечні для споживання.

Які сири виготовляються з пліснявою?

Заплесневелый сыр

Читайте також: 6 изменений, которые произойдут в вашем организме, если вы откажетесь от сахара

Відмінності в смаку, текстурі та зовнішньому вигляді сирів залежать від типу молока, присутніх бактерій і методів обробки. Фактично для виробництва певних видів сиру потрібна пліснява.

Найпоширенішими видами плісняви, що використовуються для виробництва сиру, є Penicillium (P.) roqueforti, P. glaucum та P. candidum. Вони допомагають досягти унікального смаку і консистенції продукту.

До сирів із пліснявою відносяться:

  • Блакитні сири: Рокфор, Горгонзола, Стілтон та ін.
  • М’які сири: Брі, Камамбер, Сент-Андре та ін.

Наскільки безпечні сири з пліснявою?

Заплесневелый сыр

Читайте також: 6 причин отказаться от сахара, не связанных с похудением

Види плісняви, які використовуються для виробництва певних видів сиру, відрізняються від тих, які з’являються на ньому природним чином. Пліснява, що використовується у виробництві, безпечна для вживання, тоді як звичайна пліснява може завдати шкоди вашому здоров’ю.

Чим небезпечна пліснява?

Пліснява може стати причиною зараження шкідливими бактеріями, такими як кишкова паличка, лістерія, сальмонела й бруцела, які можуть викликати отруєння. Симптоми цього стану можуть включати блювоту, біль у животі та діарею. У тяжких випадках це може стати причиною летального результату.

Небезпечні види плісняви можуть також продукувати мікотоксини, наслідки впливу яких варіюються від гострого харчового отруєння до імунодефіциту і навіть раку. Зокрема, було виявлено, що канцероген афлатоксин може збільшити ризик розвитку раку печінки. Кращим способом уникнути негативних наслідків є ретельний огляд продукту перед вживанням і дотримання правил безпечного зберігання сиру.

ІНШІ СТАТТІ

Грецький йогурт: що це за продукт та чим він корисний

Грецький йогурт: що це за продукт та чим він корисний

8 продуктів з найнижчим вмістом калорій

8 продуктів із найнижчим вмістом калорій

Заміна червоного м’яса високоякісною рослинною їжею, такою як квасоля, горіхи або соя,  пов’язана із помірним зниженням ризику ішемічної хвороби серця (ІХС).

Заміна червоного м’яса рослинною їжею зменшує ризик розвитку серцевих захворювань

Додати коментар

Війти через Ваше ім'я
Будь ласка, вкажіть ваше ім'я
Електронна пошта
Будь ласка, вкажіть ваш e-mail
Коментар
Будь ласка, залиште коментар

вгору
Дана інформація надана
з ознайомчою метою.
Не займайтеся самолікуванням
Яндекс.Метрика
bigmir)net TOP 100