Коронавірус може провокувати розвиток діабету

Коронавірус, на думку лікарів, викликав діабет першого типу у 19-річного жителя Німеччини. Фахівці спробували знайти цьому пояснення.
Проведені за останні пів року дослідження показали, що хворі з цукровим діабетом входять в групу ризику COVID-19, тобто вони особливо схильні до інфікування і важкого перебігу. Однак віднедавна зростає число робіт, які допускають, що діабет не тільки робить людей більш уразливими для коронавірусу, але і що сам вірус здатний викликати це захворювання.
Лікарі з Університетського медичного центру Шлезвіг-Гольштейн, розташованого в німецькому місті Кіль, розповіли про один випадок з їх практики: 19-річний місцевий житель на ім’я Фінн Гнадт в кінці квітня, після зданого тесту на антитіла, дізнався, що, імовірно, в березні безсимптомно перехворів COVID-19. Молодий чоловік був впевнений, що легко переніс інфекцію, проте ще на початку квітня почав швидко втомлюватися, постійно хотів пити (полідипсія), часто ходив у туалет (поліурія, підвищене виділення сечі) і втрачав вагу. В результаті 5 травня він звернувся в лікарню і у нього діагностували діабет першого типу – аутоімунне захворювання ендокринної системи.
У людей, які страждають на діабет першого типу, імунні клітини організму починають руйнувати β-клітини, які відповідають за вироблення гормону інсуліну, в підшлунковій залозі. Найчастіше це відбувається раптово. В описуваному випадку, на думку медиків, SARS-CoV-2 почав руйнувати β-клітини 19-річного пацієнта, оскільки в його крові не виявили аутоантитіл, які зазвичай пошкоджують острівці Лангерганса в хвостовій частині підшлункової залози (саме там сконцентровані β-клітини). Таким чином у хворого виникло пряме пошкодження β-клітин через інфекцію SARS-CoV-2, яке призвело до інсулінозалежного діабету без очевидної класичної аутоімунної патології.
«SARS-CoV-2 проникає в клітини людини через ангіотензиперетворюючий фермент 2 (ACE2), трансмембранний глікопротеїн з протеолітичною активністю, також виявляється в β-клітинах підшлункової залози. Це дозволяє припустити, що SARS-CoV-2 може змінювати функцію β-клітин підшлункової залози і погіршувати секрецію інсуліну. Кілька недавно опублікованих досліджень вказують на зв’язок між COVID-19 і діабетом: наприклад, гостра гіперглікемія спостерігалася у великого числа інфікованих людей, незалежно від наявності в анамнезі діабету. Вчені з Азії, в свою чергу, повідомляли про пацієнтів з гострим діабетичним кетоацидозом (DKA), пов’язаним з COVID-19. Крім того, помітне зростання числа випадків DKA спостерігається серед німецьких дітей і підлітків під час пандемії», – розповідається в дослідженні, опублікованому в журналі Nature Metabolism.