Уютный сайт о здоровье

  • УКР
  • РУС

Надмірне споживання фруктози може призвести до жирової дистрофії печінки

Надмірне споживання фруктози може призвести до жирової дистрофії печінки

Надмірне вживання фруктози – підсолоджувача, який широко використовується при американському типі харчування, може призвести до неалкогольної жирової дистрофії печінки. Дослідники University of California San Diego School of Medicine повідомляють, що фруктоза негативно впливає на печінку після потрапляння в кишечник, де цукор порушує епітеліальний бар’єр, який захищає внутрішні органи від бактеріальних токсинів.

«Жирова дистрофія є найпоширенішою причиною хронічних захворювань печінки у світі. Вона може прогресувати до більш серйозних станів, таких як цироз, рак печінки, печінкова недостатність та смерть. Отримані результати можуть допомогти забезпечити підхід, який дозволить запобігти виникненню першочергового пошкодження печінки», – Майкл Карін, доктор філософії, старший автор, заслужений професор фармакології та патології University of California San Diego School of Medicine.

Споживання фруктози в США стрімко зросло з 1970-х років та введення кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози (HFCS) – більш дешевого замінника цукру, який широко використовується у перероблених та фасованих продуктах – від зернових та хлібобулочних виробів до безалкогольних напоїв. Численні дослідження на тваринах і людях пов’язали збільшення споживання HFCS з епідемією ожиріння в країні та численними запальними станами, такими як діабет, серцеві захворювання та рак.

Фруктоза розщеплюється в травному тракті людини ферментом під назвою фруктокіназа, який виробляється і печінкою, і кишечником. Використовуючи мишей, дослідники виявили, що надмірне розчеплення фруктози в клітинах кишечника зменшує вироблення білків, що підтримують кишковий бар’єр. Це шар щільно упакованих епітеліальних клітин, покритих слизом, який запобігає проникненню бактерій та мікробних продуктів, таких як ендотоксини, з кишечника в кров.

Також дослідницька група виявила, що лише надмірне та тривале споживання фруктози становить ризик для здоров’я. Помірне споживання фруктози при нормальному об’ємі фруктів в добовому раціоні не чинитись ніякого шкідливого впливу.

Джерело: https://doi.org/10.1038/s42255-020-0261-2

ІНШІ СТАТТІ

8 причин, чому вам не варто ставати веганом

8 причин, чому вам не варто ставати веганом

7 причин додати авокадо до свого раціону

7 причин додати авокадо до свого раціону

10 продуктів, здатних спричиняти рак

10 продуктів, здатних спричиняти рак

Додати коментар

Війти через Ваше ім'я
Будь ласка, вкажіть ваше ім'я
Електронна пошта
Будь ласка, вкажіть ваш e-mail
Коментар
Будь ласка, залиште коментар

вгору
Дана інформація надана
з ознайомчою метою.
Не займайтеся самолікуванням
Яндекс.Метрика
bigmir)net TOP 100